Druhé kolo volieb do Senátu prinieslo úspech ČSSD

20.10.2012 Celý región

Praha 20. októbra (TASR) - Aj druhé kolo volieb do českého Senátu, ktoré sa dnes skončilo v 27 volebných obvodoch, potvrdilo trend z prvého kola a úspech ľavice, tentoraz však predovšetkým ČSSD. Pre komunistov prinesie zrejme sklamanie, pretože väčšina ich kandidátov zostala na strane porazených.

Vyplýva to z informácií na volebnom webovom portále serveru iDNES.cz a volebného spravodajstva serveru Lidovky.cz.

Sociálnej demokracii sa podľa predbežných výsledkov po sčítaní celkove viac ako 85 percent všetkých odovzdaných hlasov môže podariť získať takmer polovicu zo všetkých dnes rozdeľovaných senátorských postov. Jej kandidáti totiž viedli v 13 obvodoch.

Nadpolovičnú väčšinu všetkých senátorských kresiel má medzičasom ČSSD už istú, pretože v ôsmich krajoch jej kandidáti zvíťazili.

Medzi tými zvyšnými úspešnými nájdeme okrem iných aj podnikateľa Tomia Okamuru, ktorý po úspechu v Zlínskom kraji zvažuje vraj aj účasť v januárových prezidentských voľbách, či architektku Danielu Filipiovú, historika Tomáša Grulicha, ktorí vo farbách ODS uspeli v dvoch pražských obvodoch či ich straníckeho kolegu Jaroslava Kuberu, primátora mesta Teplice. Na pôsobenie v Senáte Parlamentu ČR sa môžu pripravovať už aj niekdajší líder českých ľudovcov, exvicepremiér Jiří Čunek, bývalá podpredsedníčka Ústavného súdu ČR Eliška Wagnerová alebo bojovník proti korupcii, niekdajší riaditeľ českého Štátneho fondu životného prostredia Libor Michálek.
 

Vyberte región